epitalon2.jpgIn St.Petersburg schijnt een privekliniek te staan waar onderzoek gedaan wordt naar het verlengen van leven. Onderzoekers claimen tot 30% levensverlenging te kunnen bewerkstelligen.

De kliniek is de private voortzetting van geheim militair onderzoek dat de Russen tijdens de Koude Oorlog deden naar ouderdom en levensverlenging. In de jaren tachtig deed men een drie jaar durend experiment met bioregulatoren en het lukte om de levensverwachting van proefdieren met 30 procent te verlengen.

‘We kunnen het ouder worden natuurlijk niet voorkomen’, zegt directeur Olga Michailova beslist, ‘maar we kunnen het proces wel ‘normaliseren’ en voorkomen dat het te snel gaat.’

Het hele verhaal draait om Epitalon, een natuurlijke stof die de geringe hoeveelheid melatonine bij ouderen oppept. Bejaarde apen beginnen na een spuitje aan hun tweede jeugd. Helaas (of gelukkig?) is het nog geen garantie dat dit ook bij mensen het geval is. Het doet me een beetje denken aan Cocoon, de film van Ron Howard uit 1985.

Hoe gaat het in z’n werk? Het lijkt allemaal erg eenvoudig. Allereerst schrijf je je in. Ik heb niet kunnen achterhalen of er al wachtlijsten zijn. Na een volledige fysieke screening wordt er een genetisch paspoort voor/van je gemaakt. Hier wordt dan je individuele slik- en spuitprogramma op afgestemd.

Voordat ik me aan ga melden is er eigenlijk maar 1 vraag. Quanta costa? Je moet ongetwijfeld vermogend zijn om zo’n paspoort te kunnen scoren en het zal je de nodige roebels kosten. Zo is de hele Gazprom top al langs geweest, is Nazerbajev kind aan huis en ook de afgezette premier van Thailand heeft al aan de peptiden gezeten. Niet de eerste de besten, dus de gewone man zal wel even moeten wachten.

Uiteraard is er ook een echte Nederlander bij dit hele verhaal betrokken. Het zal je niet verbazen dat in dit verband de naam van Roel Pieper opduikt. Roel heeft uiteraard al een vinger in de genetische pap heeft en hij heeft blijkbaar al een forse investering gedaan. Ik heb niet kunnen achterhalen of ook Roel inmiddels gescreend is en of hij zichzelf al dagelijks trakteert op een anabole cocktail.

Dick Knook, oud-hoogleraar gerontologie, reageert sceptisch: "Deze onderzoeksrichting is allang niet meer dominant. Het verbaast me dat Pieper investeert in een middel waarvan TNO eerder concludeerde dat het niet de oplossing is."

Hopelijk is deze investering van Roel beter dan zijn investering in ‘de Broncode‘. In afwachting van de prijslijst voor een paspoort sla ik even over en doe het met 30% minder.