Carnaval.jpgHet is weer zover, het is weer Carnaval. Een groot deel van het zuiden kijkt er al weer lange tijd naar uit (niet zo heel lang dit jaar omdat Carnaval zo vroeg valt). En het meerendeel van de rest van het land kijkt er met afgrijzen naar. Volgens hen, alleen maar een feest van zuipen, gek doen, nog meer zuipen, vreemde kleding, slechte muziek en overspelig gedrag. En dan nog het kijken in de kou naar een optocht van vreemde wagens en groepen. Een feest waar ze niet van begrijpen dat het leuk kan zijn.

Ikzelf ga dit jaar ook niet echt Carnaval vieren, maar toch hier een blog om wat meer begrip te kweken voor die feestvierende gekte in het zuiden. Ik ben namelijk van mening dat nagenoeg iedereen in Nederland in staat is Carnaval te vieren. Sterker nog, het grootste deel van Nederland heeft al feest gevierd in nagenoeg dezelfde sfeer.

Voor de Friezen onder ons, kun je Carnaval het best vergelijken met het EK/WK/NK schaatsen in Heerenveen. Een heel weekend alleen maar met de band meelallen terwijl je kijkt naar de schaatsers die langskomen. Of nog beter, de Elf-steden tocht, terwijl je in de kou staat te kijken naar de optocht van schaatsers die je luidkeels staat aan te moedigen, ondertussen de keel smeren met de ene na de andere Berenburger.

Voor de voetbalkijkers onder ons, die in de kroeg gaan kijken naar een wedstrijd van het Nederlands elftal, is Carnaval het best te vergelijken met de apoteose direct na een gewonnen wedstrijd, terwijl iedereen volledig in Oranje tenue luidkeels staat mee te lallen met "We are the champions". En zo’n feest zoals in ’88 lijkt al helemaal op Carnaval.

De boerenkermis en bierfeesten op het platteland zijn volgens mij qua sfeer ook niet veel verschillend van Carnaval. Zuipen tot je erbij neervalt, Meelallen op Normaal en Jovink en de Voederbietels. En vervolgens gaan brommers kieken.

Tenslotte het feest wat qua sfeer helemaal op Carnaval lijkt. Après-ski in Oostenrijk. Flugel, Gluhwein en bier al vroeg in de middag. Gekleed in ski-tenue met de meest vreemde mutsen op. Zo hard je kan meelallen met Nederlandse foute tophits. En menig ski-leraar profiteert van gewillige skisters. Echt Carnaval.

Vreemd dat er nog steeds mensen zijn die zeggen Carnaval te ontvluchten om vervolgens te gaan Après-skien in Oostenrijk.