hond.gifAl jarenlang begeef ik mij met enige regelmaat min of meer gedwongen in de jungle die snelweg genoemd wordt. En om eerlijk te zijn…ik word er doodziek van.

Er komen steeds meer files en deze worden tegelijkertijd langer. Ook op plaatsen waar men voorheen vlot door kon rijden, slibt de weg verder dicht.

Luchtvervuiling door roet neemt schrikbarende vormen aan. De kosten die files meebrengen voor het zakenleven zijn niet meer in te schatten en we zien al jarenlang hoe ons kabinet worstelt met deze materie, voornamelijk hulpeloos toekijkt en zich uitsluitend onderscheidt door een zeer hoog besluiteloosheidgehalte gevoed door verkiezingsstrategieën .

Natuurlijk is het zo dat er steeds meer verkeer komt en de groeiende verkoop van auto’s gestaag door gaat (in september 2005 zijn 43.411 nieuwe auto’s verkocht!). Maar ik denk dat er een andere hoofdoorzaak is van al het fileleed: een fors gebrek aan Normen en Waarden.

De jungle is getting worse…het asociale gedrag neemt zienderogen toe, afgesneden worden is een dagelijkse ervaring geworden, proberen afstand te houden is bijna onmogelijk, rechts inhalen lijkt overal toegestaan, bestelbusjes met slapende bouwvakkers denken zich alles te kunnen permitteren en het gebruik van de middelvinger in dit type auto’s is aan de orde van de dag, stadsbussen denken op ieder moment voorrang te kunnen nemen, fietsers zijn in de veronderstelling dat stoplichten alleen voor auto’s zijn, benzinestations worden gebruikt als sluiproute langs files en vrachtwagens die inhaalverboden negeren en links blijven rijden maken de jungle compleet en verhogen de irritatie van medeweggebruikers in ongekende mate.

Ik denk dan ook dat de helft van de aanrijdingen, kettingbotsingen, gekantelde vrachtauto’s en andere fileveroorzakende toestanden veroorzaakt worden door puur asociaal weggedrag.

Daardoor ben ik in de veronderstelling dat, als we met zijn allen ook maar één keer de verkeersregels in acht nemen en we ons correct (proberen te) gedragen, er een file reductie van minimaal 50% zal zijn. In de 70er jaren hebben we de autoloze zondag gehad, ik pleit nu voor een fileloze maandag, al is het maar voor één keer.

En ook ik doe er soms aan mee en maak een middelvinger gebaar. Maar dan wel onder het dashboard zodat die medeweggebruiker het net niet ziet…stel je voor dat bij het volgende stoplicht deze medeweggebruiker ‘verhaal komt halen’ en je uit je auto sleurt.

SHARE
Previous articleOranje
Next articleHet leven is vlakbij