frituur.jpgVolgens een onderzoek dat VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, liet uitvoeren, gaat 55 procent van de Vlamingen tussen 15 en 65 jaar minstens maandelijks naar een frituur. Vijftien procent brengt wekelijks een bezoekje. Ik ken de Nederlandse cijfers niet maar het is nogal wat.

Maar dat is niet het enige want Belgen snacken natuurlijk ook thuis. Vanochtend hoorde ik op de radio dat er een ernstig milieuprobleem in Belgie aan het ontstaan is. Onze belgische vrienden verbruiken nogal wat frituurvet voor hun dagelijkse vette hap. Zeker rond de feestdagen is er sprake van ware  frituurfestijnen en wordt er wat afgebakken. Tot zover geen probleem, anders dan gezondheidsproblemen.

Het grote probleem ligt echter ergens anders en het blijkt dat de Belgen niet zo netjes met het zwarte frituurvet omgaan. Ze dumpen het niet alleen in de gootsteen of in de toilet maar ze dumpen de smurrie ook in hun achtertuinen(!). Hierdoor ontstaat dus een fix milieuprobleem en honderduizenden liters frituurvet zorgen voor bodem en waterverontreiniging.

Wat wel handig is dat men, als de klimaatverandering en temperatuurstijging door zet, men zijn ballekes in 2045 alleen nog maar in de enorme vetpan, die achtertuin heet, hoeft te gooien. Minuutje wachten en opscheppen maar. De BBQ zal snel verleden tijd zijn.

Aleez! En wij Nederlanders maar denken dat onze zuiderburen niet van den slimste waren. Rare jongens, die Belgen. Amaai.

SHARE
Previous articleElan
Next articleVroeger noemden we het voetbal

2 COMMENTS

Comments are closed.