Rijkman Graaink heeft lef, of zoals de VVD het zegt, ‘een plank voor zijn hoofd’. De man van 26 miljoen wil weer terug en plaatst vandaag een open sollicitatie.

Rijkman Groenink, wie kent hem niet. Hij was degene die 26 miljoen euro incasseerde met de verkoop van ABN AMRO aan Fortis, Santander en RBS. We weten allemaal hoe het met Fortis en ABN AMRO afgelopen is. Het laatste jaar hebben we niets meer van hem gehoord, tot vandaag dus.

De oud-bestuursvoorzitter van ABN Amro denkt dat hij nu van grote waarde kan zijn voor de bank. Hij zei tegen Bloomberg ‘Er is niemand anders in Nederland met zoveel ervaring in het bankwezen en specifieke kennis van ABN Amro als ik’. En verder ‘Ik had het geld niet nodig en ik wilde het ook niet. Maar het publiek denkt dat ik een graaier ben en dat ik de bank verkwanseld heb.’ Nog maar eentje dan: ‘Ik ben meer dan bereid om mijn kennis en ervaring bij de bank en mijn bestuurservaring in dienst te stellen van de bank en het Nederlandse publiek’.

Bij ABN Amro viel men van de stoelen, mochten die er nog zijn. ‘Groenink kan blijkbaar heel slecht inschatten hoe er over hem wordt gedacht,’ zegt een ingewijde.

Pikant detail is dat vandaag ook het boek De Prooi van Jeroen Smit verschijnt. Hierin beschrijft hij de teloorgang van ABN AMRO.

Daarin komt Groenink volgens de Volkskrant naar voren als een eenzame, arrogante en machtsbeluste topman die nog maar weinig vrienden had binnen de bank door zijn verdeel en heers tactiek. De andere top bestuurders van de bank hebben verschillende keren geprobeerd hem te dumpen of op een zijspoor te zetten, maar dat bleek dus niet te lukken. Door zijn zwakke positie zou hij niet in staat zijn geweest de verkoop en opsplitsing van de bank tegen te houden.

Of het een plank is weet ik niet, lef heeft de man wel in deze barre tijden waarin bonussen van top bestuurders door Bos van tafel geveegd worden. Of dat trouwens een goede zaak is laat ik in het midden.

Als de bonus van Rijkman nog niet geheel verdampt is op de beurs kan hij zich wellicht bij ABN AMRO inkopen a 26 miljoen en ergens onderaan de ladder beginnen. Voor een goede baliemedewerker is altijd plaats.