al%20gore.jpgNa eerder een Oscar ontvangen te heben voor ‘Beste documentaire’, kreeg Al G. deze week de Nobelprijs voor de vrede "voor het vergroten en verspreiden van de kennis over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering en voor het bevorderen van maatregelen om deze tegen te gaan.". Een enigszins vreemde zaak.

Natuurlijk snap ik het verband tussen het milieu en vrede, maar het lijkt me wat vergezocht. Zeker als je weet dat er plenty mensen iedere dag al hun hele leven lang dagelijks bezig zijn om vrede te stichten of te bewaren. Denk maar eens aan IKV vogel Mient-Jan Faber die tegenwoordig zelfs ‘Citizen’s Involvement in War Situations’ aan de VU is. Wellicht is zo’n Nobelprijs hier beter op z’n plaats.

We kennen allemaal de film van Al G. waarin hij op werkelijk onnavolgbare wijze de problemen in kaart probeert te brengen. Er is echter nog steeds flinke discussie of alle feiten die hij in zijn film presenteert, wel kloppen. Afgelopen week bepaalde een Hoog Gerechtshof in de UK dat de film alleen op scholen vertoond mag worden indien er een handleiding uitgedeelt wordt waarin staat dat een aantal zaken nog niet wetenschappelijk bewezen zijn.

Degene die met de uitverkiezing van Al G. echt niet blij zal zijn is vriend Bush. De VS heeft Kyoto verdrag nog steeds niet getekend, een teken dat voor de Bush ‘administration’ economische belangen en groei meer waard zijn dan ons milieu. Dat Al G., die hij in 2000 alleen door vage hertellingen in Florida in 2000 kon verslaan nu deze prijs pakt, zal hem flink raken. Als Bush zelf ook nog serieus zou denken dat hij een eche vredesstichter is en er alles aan doet om met zijn ‘War on Terrorism’ programma wereldvrede te bewerkstelligen, zal deze uitverkiezing een flinke mokerslag zijn.

In de pers voelt Al G. zich vereert door de prijs maar ik ben erg benieuwd wat hij er echt van vindt. Er doen steeds meer geruchten de ronde dat Al toch weer ‘for President’ wil gaan. Er is zelfs een website in het leven geroepen om Al over te halen weer de politiek in te gaan, zie ‘draftgore.com‘. Het zal me niet verbazen dat Al op deze manier, nu hij mateloos populair is geworden als milieumoraalridder, weer een nieuwe gooi naar het Presidentschap zal gaan doen.

Meer over Al kun je bekijken in een interview bij de BBC.

Ik heb nog even op YouTube gezocht of ik de tegenhanger van Al G’s film nog terug kon vinden: The Global Warming Swindle. Deze is echter niet meer aanwezig maar ik kwam wel onderstaande analyse tegen. Hier worden de verschillende keuzen uitgewerkt welke de mensheid dezer dagen heeft met betrekking tot het Global Warming probleem. Hij toont 4 mogelijke keuzen: we hebben wel een opwarmingsprobleem of we hebben geen probleem en we doen er wel iets aan of we doen er niets aan. Van iedere optie probeert hij de gevolgen in kaart te brengen.

De titel van de video heet: ‘The Most Terrifying Video You’ll Ever See’……….

4 COMMENTS

  1. ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik het zeer onterecht vind dat heer Gore deze prijs gekregen heeft. Er zijn zoals je al zei andere mensen, en die zouden in mijn ogen eerder in aanmerking gekomen zijn…

  2. Ik vond de docu oke, steker nog ik heb hem thuis op dvd. Al is misschien de helft maar waar, dan nog. Het is echt tijd om je drukt te maken over het klimaat of je wil of niet. Tja de prijs voor de vrede is wel heel ruim gedacht, maar goed al is het alleen maar om Bush een hak te zetten.En dat vind ik weer leuk 😉

  3. Ik ben het eens met de algemene opinie hier dat de documentaire van Al G. erg goed is. Maar een Nobelprijs, en dan nog eens voor vrede, gaat me te ver.

Comments are closed.