beatrix-ei2.gifRIGA – Koningin Beatrix heeft Letland maandagavond opgeroepen de zwakkeren in het land, dat nu zoveel belangrijke veranderingen doormaakt, vooral niet te vergeten. Dat deed ze in haar rede tijdens het staatsdiner in Riga, dat de eerste dag van haar staatsbezoek aan Letland afsloot.
 
‘Het is bij al deze veranderingen een zware, maar belangrijke opgave ook de zwakkeren in de samenleving te beschermen en hen door deze soms moeilijke tijd heen te helpen’, zei de koningin. Alsof ze in Amsterdam in de Bijlmer een speech hield. Het had ook in Belgie kunnen zijn trouwens.

En jawel hoor, even later zegt De Letse presidente Vaira Vïke-Freiberga dat ze veel overeenkomsten ziet tussen haar land en Nederland: ‘Als relatief kleine landen op strategisch belangrijke plekken, zijn we er allebei in geslaagd onze taal en cultuur te handhaven ondanks bezettingen door aanzienlijk grotere en machteriger buren.’ Ook dit had over Belgie kunnen gaan.

En nog maar een open deur…’Bovendien delen we waarden, idealen en toekomstvisie, zei ze. Alleen nauwe samenwerking tussen gelijkgestemde landen kan iets opleveren in de strijd tegen problemen als armoede, ziekten, terrorisme en achteruitgang van het milieu’.

Waar gaat dit in godsnaam over? Gelukkig kwam vlak hierna de gerookte zalm en de geroosterde fazantenborst op tafel en er is later nog een geweldig Concertgebouw concert zodat ze niet nog meer hoeven te praten en zodat wij dergelijke nieuwsberichten niet hoeven te lezen.