UVEX-Skibrillen.gifHet is bar en boos gesteld met onze jongens. Opnieuw zijn Nederlandse militairen in opspraak gekomen. Eerst sexuele uitspattingen en drank op de boten bij de Marine, daarna overmatig drankgebruik en gevechten in Noorwegen door het marinekorps, vandaag wordt duidelijk dat militairen geweld gebruikt hebben bij het ondervragen van gevangenen. Het leger lijkt wel een afspiegeling van de samenleving.

De legertop schijnt deze misstanden niet (of niet op de goede manier) in Den Haag gemeld te hebben, back in 2003. Kamp blijkt op de hoogte en er is onderzoek verricht in 2003. Bij dit onderzoek, uitgevoerd door de Marechaussee, kwamen geen strafbare feiten aan het licht.

Natuurlijk reageren de politici vandaag. Balkende zei ‘Als deze feiten kloppen, is het schokkend’. Sure. Halsema wil, gebaseerd op een krantenartikel, gelijk maar een Parlementair onderzoek en Bos zegt dat de minister van Defensie ‘geen knip voor de neus waard is’. Marijnissen horen we vandaag niet want die heeft een rustdag.

Of er daadwerkelijk sprake is van martelingen moet natuurlijk nog uitgezocht worden. Voor zover nu duidelijk is, hebben de militairen zich vergrepen aan de volgende handelingen: het opzetten van skibrillen bij gevangenen, het beschijnen van de gevangenen met fel licht, het gooien van water over gevangenen en de muziek stond erg hard zodat de gevangenen elkaar niet konden verstaan.

Op mij komt het op dit moment allemaal over als Wintersport en Apres Ski, maar dan in een warm land. Maar natuurlijk mag dit niet en een en ander kan wel in strijd zijn met de regels van de Confentie van Geneve.

Al met al staan we er weer mooi op als Nederland. Kamp mag wel met een donders goed verhaal komen deze keer.

SHARE
Previous articleDe 7 van Bos
Next articleSP Nu